Blog

Hoe stimuleer jij de bevlogenheid van medewerkers?

Tip 1. Vergroot de autonomie van jouw medewerker

Bevlogenheid ofwel motivatie of gedrevenheid van medewerkers is de motor van een succesvolle organisatie. Bevlogen medewerkers zijn vitaal, werken hard, maar zijn geen workaholic. Ze stimuleren ook andere medewerkers in hun bevlogenheid. Uit onderzoek (Schaufeli en Bakker) is gebleken dat drie psychologische basisbehoeften de basis vormen van bevlogenheid:

  • autonomie,
  • competenties en
  • sociale verbondenheid.

Als het gaat om autonomie, blijkt dat medewerkers het beste functioneren als ze voldoende autonomie ervaren in hun werk. En dat speelt op elk niveau, van de medewerker aan de lopende band tot aan de directeur.

Iedereen wil eigen keuzes kunnen maken in het uitvoeren van het werk. Als er hoge eisen worden gesteld aan het eigen werk en medewerkers zelf weinig regelmogelijkheden hebben, geeft dat werkstress en verlaagt het de motivatie. Als werkgever is het zaak om ervoor te zorgen dat de leidinggevende iedere individuele medewerker die mate van autonomie geeft, die bij hem of haar past. Dat zorgt voor de optimale benutting van de talenten van die medewerker.

Graag geven wij u als werkgever advies en verzorgen coaching en training op dit gebied, zodat u het optimale haalt uit uw medewerkers.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *