Duurzame inzetbaarheid in de timmersector: omscholing, flexibiliteit en verbeterde communicatie
Een mooi voorbeeld van duurzame inzetbaarheid. Om te overleven in een keiharde markt is het voor timmerfabrieken essentieel dat alle medewerkers flexibel en veerkrachtig mee bewegen met de wensen van de klant. En dat lukt!
DE TIMMERFABRIEK VAN NA DE CRISIS PRODUCEERT SNEL, SNELLER, SNELST
Timmerfabrieken die star blijven produceren, lopen alsnog uit de rails. De branche heeft zichzelf opnieuw moeten uitvinden.
,,Die grote fabrieken als De Vries in Gorrdijk produceerden iedere dag wel 2,5 kilometer kozijnen”, zegt Maarten Willemsen van Technopark. ,,Dat soort volumes bestaan niet meer.” De 23 dochters van moederbedrijf Doorwin waren ooit goed voor 20 procent van de werkgelegenheid. Nu is het concern van Marcel Boekhoorn nagenoeg weggevaagd.
In Gorredijk werkten mensen die alleen maar rubberprofielen in de ramen drukten, zegt Willemsen. Sommigen bedienden 20 jaar lang dezelfde machine. Vijftien jaar terug kocht Ronald Wagelaar De Vries Trappen van Doorwin. ,,Gelukkig maar, kun je nu vaststellen.” Van de 18 trappenfabrieken zijn er nog 9 over.
Forse verliezen
Het bedrijf in Heerenveen leed forse verliezen. ,,Alleen doordat we veel eigen vermogen hadden, hebben we het kunnen overleven.” Toen het op investeren aan kwam, was de kas leeg. Daarom trad de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij vorig jaar als aandeelhouder aan.
De komende maanden steekt De Vries Trappen 700.000 euro in nieuwe computergestuurde freesmachines. Wagelaar heeft zijn bedrijf volledig omgegooid. Alle 65 werknemers zijn inmiddels zo opgeleid, dat ze elkaars taken moeiteloos kunnen overnemen.
Taalcursus voor Vietnamezen
,,Daarvoor moet je wel communiceren”, vertelt Willemsen. ,,Bij Technopark moeten we nu een Nederlandse taalcursus bedenken voor drie Vietnamese werknemers van De Vries. Die mannen werken daar al jaren, maar ze hebben altijd alleen aan de machine gestaan.”
Wie vroeger een trap bij De Vries bestelde, moest daar achttien dagen op wachten. Tegenwoordig is de doorloopsnelheid drie dagen. Het bedrijf is flexibel geworden. ,,Bij ons krijgt iedereen een vast loon”, zegt Wagelaar. ,,Soms moeten ze daar 7,5 uur voor werken, soms 6 uur, maar soms ook 12 uur op een dag.” (bron Leeuwarder Courant, 25 april 2015 uit De Wederopstanding van Jaap Hellinga)