Blog

De visie van LoopbaanNed op de Nieuwe kijk op Werken

Het is nu de tijd om in te spelen op de Nieuwe kijk op Werken.

Traditioneel was ons leven verdeeld in perioden van spelen (0-4 jaar), leren (4-22), werken (22-65) en genieten van de oude dag (65-80), waarbij de overgangen vrij abrupt waren. De periode van werken was bij voorkeur een baan die direct aansloot op onze opleiding. En in die baan streefden we naar het bereiken van de hoogst mogelijk positie op de carrièreladder. Op weg naar boven wisselden we een enkele keer van werkgever. Dat beeld klopt al voor veel mensen niet meer, maar voor toekomstige generaties zal het zeker niet meer kloppen.

Praktischer werkervaring tijdens opleiding voor werknemer

Op basis van onderzoek is duidelijk geworden dat ons (werkzame) leven een andere invulling gaat krijgen. We gaan meer praktische werkervaring opdoen tijdens onze opleiding en blijven veel meer leren als we aan het werk zijn. Maar veel belangrijker, onze loopbaan zal bestaan uit meerdere etappes.

Een voorbeeld

  • Eerste baan (10-15 jaar).
  • Heroriëntatie en gedeeltelijke omscholing (±1 jaar).
  • Tweede baan die overlap heeft met de eerste, maar toch anders is (10 -15 jaar).
  • Heroriëntatie en gedeeltelijke omscholing (±1 jaar).
  • Derde baan met overlap, maar waarbij meer nadruk ligt op betekenisvol werk en geleidelijk aan minder werken (10-15 jaar).
  • Een geleidelijke pensionering waarbij je minder gaat werken en het werk naar hobby en vrijwilligerswerk verschuift.

Flexibeler opstelling in levensfasen door werkgever

Parallel aan deze etappes doorlopen we als medewerker ook verschillende levensfases waarin we een flexibele opstelling verwachten van de werkgever, bijvoorbeeld in het geval van jonge kinderen of mantelzorgtaken.
Door als werkgever in te spelen op deze ontwikkelingen ben je aantrekkelijk als werkgever en stimuleer je de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Dat resulteert in gemotiveerde en productieve medewerkers.

Interesse om hiermee aan de slag te gaan? Neem contact op met één van de coaches van LoopbaanNed.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *